Nazwa Kursu

Prowadzenie Lokalu Małej Gastronomii, Catering i Organizacja Przyjęć Okolicznościowych

Cele szkolenia

  • zdobycie wiedzy z zakresu przepisów bhp, ppoż higieniczno – epidemiologicznych, a także prowadzenia i organizacji placówki gastronomicznej oraz promocji usług cateringowych
  • nabycie umiejętności praktycznych z zakresu tworzenia i kalkulacji menu, obsługi kelnerskiej oraz przygotowywania potraw
  • przygotowanie uczestników do podjęcia zatrudnienia lub założenia działalności gospodarczej w branży gastronomicznej

Zakres kształcenia

  • Przepisy bhp, ppoż oraz higieniczno – epidemiologiczne w gastronomii
  • Organizacja placówki gastronomicznej, prowadzenie niezbędnej dokumentacji księgowej / kadrowej
  • Podstawy przedsiębiorczości, marketingu i promocji usług gastronomicznych / cateringowych
  • Przygotowanie menu i kalkulacja kosztów usług gastronomicznych / cateringowych
  • Obsługa kelnerska w gastronomii
  • Przygotowanie potraw
  • Obsługa kas fiskalnych 

Czas trwania

60 godz.

Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia

Certyfikat oraz zaświadczenie wydane na podstawie § 22 ust. 4 Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 19 marca 2019 r. w  sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz. U. z 2019 r. poz. 652)