Nazwa Kursu

Kucharz

Cele szkolenia

  • zdobycie wiedzy i umiejętności praktycznych z zakresu sporządzania różnego typu potraw i napojów
  • nabycie umiejętności z zakresu wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów
  • przygotowanie uczestników do podjęcia zatrudnienia w zawodzie kucharz

Zakres kształcenia

  • Podstawowe przepisy bhp i zasady sanitarno-epidemiologiczne w gastronomii
  • Zasady prawidłowego żywienia – planowanie posiłków i układanie menu
  • Sporządzania różnymi technikami i metodami – zup, sosów, surówek i potraw z różnych produktów oraz ciast, deserów, coctaili i napojów
  • Sztuka dekorowania i porcjowania potraw

Czas trwania

60 godz.

Dokument wydawany po zakończeniu szkolenia

Certyfikat oraz zaświadczenie wydane na podstawie § 22 ust. 4 Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 19 marca 2019 r. w  sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz. U. z 2019 r. poz. 652)